Hem / Mat & Vatten

Mat & Vatten

Förvaring, rening och hantering av livsnödvändiga resurser

Lagring

Hur du lagrar mat och vatten säkert och effektivt.

Läs mer

Odling

Odla din egen mat för ökad självförsörjning.

Läs mer

Vattenförsörjning

En vuxen person behöver cirka 2-3 liter dricksvatten per dag. För en familj på fyra personer rekommenderas att ha minst:

  • 40-50 liter rent dricksvatten lagrat - För en familj på fyra, detta motsvarar ca 10-12 liter per person för ca 3-5 dagar
  • Extra vatten för matlagning och hygien - Ytterligare 20-30 liter för att kunna laga mat och upprätthålla grundläggande hygien
  • Vattenreningstabletter eller filter - För att kunna rena vatten från osäkra källor, t.ex. sjöar och vattendrag
  • Dunkar och behållare för vattenförvaring - Livsmedelsgodkända dunkar och behållare för att lagra och transportera vatten

Vattenrening

Det finns flera metoder för att rena vatten:

  • Kokning - Koka vattnet i minst 3 minuter för att döda bakterier och virus. Använd en kastrull eller vattenkokare
  • Filtrering - Använd vattenfilter för att ta bort sediment, kemikalier och mikroorganismer. Exempelvis kolfilter eller keramiska filter
  • Kemisk rening - Vattenreningstabletter eller jod dödar bakterier och virus. Följ instruktionerna noggrant
  • UV-rening - Använd UV-lampa för att döda mikroorganismer. Lämpligt för klart vatten
Mat och vatten

Matförsörjning

Ett välplanerat matförråd bör innehålla:

  • Torrvaror (ris, pasta, gryn, bönor) - Lång hållbarhet och högt energiinnehåll. Förvara torrt och svalt
  • Konserver (grönsaker, frukt, kött, fisk) - Bra källa till vitaminer och mineraler. Kontrollera bäst före-datum
  • Näringsrika snacks (nötter, torkad frukt) - Ger snabb energi och viktiga näringsämnen. Förvara i lufttäta behållare
  • Kryddor och smaksättare - För att göra maten mer smakrik och varierad. Salt, peppar, buljong, olja
  • Långhållbara mejeriprodukter - UHT-mjölk, pulvermjölk, kondenserad mjölk. Bra källa till kalcium och protein

Matförvaring

Viktiga principer för matförvaring:

  • Rotera ditt lager - "Först in, först ut" - Använd den äldsta maten först för att undvika att den blir dålig
  • Förvara maten mörkt, svalt och torrt - Undvik direkt solljus och höga temperaturer för att förlänga hållbarheten
  • Kontrollera bäst före-datum regelbundet - Byt ut mat som har passerat bäst före-datum
  • Använd lufttäta behållare - För att skydda maten mot fukt, skadedjur och oxidation

Praktiska Tips

Vattenbesparing

  • Samla regnvatten för bevattning - Använd tunnor eller behållare för att samla regnvatten från taket
  • Återanvänd gråvatten när möjligt - Använd vatten från disk eller tvätt för att spola toaletten eller vattna växter
  • Använd vattensnåla metoder vid disk - Diska i balja istället för under rinnande vatten, använd diskmaskin sparsamt

Matplanering

  • Planera måltider i förväg - Gör en veckomatsedel baserad på vad du har i ditt förråd
  • Håll koll på lagret - Inventera ditt matförråd regelbundet och notera bäst före-datum
  • Minimera matsvinn - Använd rester och planera måltider för att undvika att mat slängs